Ny forskning viser at millioner av dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år, hvis folk hadde spist større mengder frukt og grønt. Tidligere har anbefalingene vært  <fem om dagen>, men man bør kanskje spise enda mer enn dagens anbefalinger om «fem om dagen» for å få størst effekt.

– Jo mer frukt og grønt folk spiste, jo lavere var den generelle risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død. Resultatene støtter anbefalingene om å øke inntaket av frukt og grønnsaker blant folk flest, sier Dagfinn Aune fra NTNU som har stått i spissen for den nye studien.

Funnene hans er klare: Risikoen for å dø tidlig uansett årsak var redusert med nesten en tredjedel. Risikoen for hjerte- og karsykdom ble redusert med omtrent en fjerdedel for de som spiste 800 gram frukt og grønnsaker hver dag, sammenlignet med de som spiste veldig lite eller ingenting.

Studien viste at for hvert 200 gram mer frukt eller grønnsaker man spiste, ga det åtte til ti prosent redusert risiko for hjertesykdom, slag og tidlig død – helt opp til et inntak på 800 gram, noe som tilsvarer <8 om dagen>. Studien viser en gradvis reduksjon i risikoen med økende inntak, så et lavt eller moderat inntak er også bedre enn ikke å spise frukt og grønt i det hele tatt, forklarer forskeren.

Hvilke frukt og grønnsaker bør vi spise?

Epler og pærer, sitrusfrukter, fruktjuice, grønne bladgrønnsaker og frukt og grønnsaker rike på vitamin C, var blant typene frukt og grønt som var koblet til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og tidlig død.

8 om dagen

8 om dagen

Kiilde: http://forskning.no/2017/02/atte-om-dagen-er-aller-best-hjertet/produsert-og-finansiert-av/ntnu

Trenger du råd eller veiledning til hvordan få et bedre kosthold? Vår dyktige kliniske ernæringsfysiolog Cesilie Mikalsen kan hjelpe deg: http://klinikklibra.no/behandlere/cesilie-mikalsen-ernaeringsfysiolog/

Bestill time Online