Skuldersmerter

Skuldersmerter er svært vanlig og kan ha flere forskjellige årsaker som din kiropraktor/fysioterapeut kan undersøke, diagnostisere og behandle. Alle armbevegelser er avhengige av en god, normal rytmisk bevegelse mellom skulderblad, rygg, krageben og skulder. Dersom skuldermekanikken ikke fungerer, vil dette gi feilbelastninger i nakke, rygg, skuldre og armer. Fellesnevnere for de vanligste skulderlidelsene er akutt skade eller feilbelastning over tid.

Belastningsskader i skulderen

Belastningsskader er et resultat av overbelastning, muskulær ubalanse og instabilitet i skulderleddet. Denne type skader skjer i idretter hvor skulderen belastes mye over tid, som for eksempel kastidretter som håndball og volleyball, tennis, squash, badminton og svømming. Belastningsskader i skulderen hos håndballspillere, volleyballspillere og utøvere i andre kast- og racketidretter er økende, dette er nok et resultat av større trenings- og konkurransebelastning.
Skuldersmerter kan forebygges gjennom spesifikk trening med styrkeøvelser og øvelser utviklet for å stabilisere skulderleddet. Slike øvelser bør være en fast del av treningen hos alle, spesielt unge utøvere som belaster skulderen med kastidrett og ball-/racketidrett. Kiropraktoren/fysioterapeuten kan hjelpe deg med å finne de rette øvelsene

Sene- og slimposebetennelse i skulderen

De største leddnære musklene som stabiliserer skulderleddet heter supraspinatus og infraspinatus og utgjør deler av det vi kaller rotatorcuffen. Det er i senene til disse musklene at det oftest blir betennelseNår en sene er betent, oppstår smerter når muskelen brukes. Senen blir tykk og hoven og kommer i klem når armen løftes over hodet. Dette kalles IMPINGEMENT SYNDROM. Mellom den store skulderkappemuskelen (deltoideus) og rotatorcuffen ligger en slimpose som smører bevegelsen mellom muskellagene. Denne kan også bli betent og dette kalles SUBACROMIAL BURSITT.

Vanlige symptomer ved senebetennelse/impingement:

· Skarp smerte i skulderen når en løfter armen sideveis og opp, særlig over skulderhøyde
· Smerter om natten, spesielt ved ligging på skulder
· Verk i overarmen rett nedenfor skulderen, noen ganger helt ned til underarm og hånd.
· Hoven, varm og øm muskulatur

Dette kan du gjøre selv:

· Plasser is eller kuldepakninger i ca. 20 min på smertestedet
· Ved store akutte smerter kan et fatle være til hjelp de første par dagene
· Lett bevegelse uten store smerter er bra, men unngå de mest smertefulle bevegelsene.
· Unngå å ligge på den vonde skulderen.

Ved skuldersmerter vil kiropraktoren/manuellterapeuten både behandle skulderen lokalt for å dempe smerte, redusere betennelsen og øke blodtilførselen, samt gjenopprette normal bevegelighet i nakke, skulderblad, krageben og skulderledd.
En korrekt diagnose er avgjørende for et vellykket behandlingsresultat. Derfor vil kiropraktoren/manuellterapeuten ofte ta ta røntgenbilder, ultralyd eller henvise til CT/MR.

Slitasje i skulderleddet

Slitasje og forkalkning i skulderleddet er svært vanlig hos middelaldrende og eldre mennesker. Dette er naturlige aldersforandringer fordi senene blir slitt ofte fordi blodforsyningen blir dårligere med årene. Da skal det mindre til før skulderen overbelastes. Typisk er det at smertene utvikler seg gradvis over tid, kommer og går for så å bli riktig plagsomt. En slik tilstand kan forbedres og i noen tilfeller helbredes helt. Det er helt avgjørende med en korrekt diagnose. Kiropraktoren/manuellterapeuten gjør gjerne en klinisk undersøkelse og følger kanskje opp med røntgen, CT, MR eller ultralyd. Tabletter og sprøyter har kun forbigående effekt. I slike tilfeller viser det seg at gjenopptrening av muskler og sener og opplæring i riktig bruk av skulderen har best effekt. Forskning har vist at trening har like bra effekt som operasjon. Kiropraktoren/manuellterapeuten vil hjelpe deg i gang med treningen eller henvise deg til fysioterapeut. Hvis derimot trening ikke hjelper så kan kiropraktoren/manuellterapeuten henvise deg til ortoped for å vurdere en operasjon. Etter en skulderoperasjon følger en lang periode med opptrening.

Muskelsmerter (Skuldermyalgi)

Dette er noe de fleste av oss har erfart. Hvis muskulaturen overbelastes eller feilbelastes over lengre tid vil det begynne å verke og det dannes triggerpunkter i muskulaturen. Aktive triggerpunkter vil gi en verkende smerte hele tiden fra muskelen. Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning.Ved alle skulderdiagnoser er det svært viktig å fjærne årsaken til feilbelastningen. Leddlåsninger i nakke og mellom skulderblad er ofte skyld i at muskulaturen ikke er i balanse, noe som igjen vil resulterer i et unormalt bevegelsesmønster. Da vil muskulaturen bli stram, uelastisk og det dannes triggerpunkter. Dette er punkter i musklene som er svært ømme å trykke på og hvis de er aktive kan avgi konstant verk. Kiropraktoren/manuellterapeuten er ekspert på å finne triggerpunkter i musklene og behandle disse.


Klinikk Libra har lang erfaring i behandling av smerter i skulder, ta kontakt hvis dette er noe som plager deg

Bestill time på nett

Ønsker du å prate med en av oss?

Ring oss i dag for en uforpliktende samtale:

51 86 06 00

Skuldersmerter Klinikk Libra

Send oss en mail

Bestill time Online