Høsten er kommet og for mange er høst og vinter en tid preget av forkjølelser, tette bihuler og bihulebetennelse.

Akupunktur kan være en god og effektiv måte å lindre smerter og symptomer ved tette og betente bihuler og et godt alternativ til smertestillende tabletter, nesespray og antibiotika. Overforbruk av antibiotika er et stort helseproblem og veldig problematisk fordi det fører til at noen av bakteriene etter hvert blir motstandsdyktige mot medisinene – de utvikler såkalt antibiotikaresistens. Forskning tyder på at antibiotika har liten effekt ved akutt bihulebetennelse, og det brukes sannsynligvis unødvendig ofte. Ofte oppstår tette bihuler og bihulebetennelse på grunn av en virusinfeksjon og da hjelper det ikke med antibiotika. Studier viser at kun 0.5-2 % av alle som blir forkjølet, får bihulebetennelse med bakterier. Da kan man ha nytte av antibiotika.

Bihulene er hulrom som ligger i kontakt med nese hulen. Vi har slike i panne, bak og mellom øyne og i kinn. Normalt passerer væske, luft og slim fritt inn og ut av disse hulrommene, men ved forkjølelse vil slimhinnene i bihulene hovne opp og gi dårligere passasje og opphopning av slim. Hvis passasjen dekkes delvis eller helt kan betennelse oppstå.

 

Akupunktur behandling akupunktur2a

 

 

 

 

 

Symptomene på tette bihuler er:
– Tett nese og snue.
– Smerter og trykkfølelse i panne/kinn/bak øyne.
– Smertene forverres når en bøyer seg fremover.
– Redusert luktesans.

Hvis slimhinnene blir betente kan en også oppleve hevelse i panne eller kinn. Feber og nedsatt allmenntilstand er tegn på at en kan ha bihulebetennelse (sinusitt) og da bør en oppsøke lege dersom en ikke opplever rask bedring.

Behandlingen med akupunktur øker sirkulasjon og drenasje i bihulene og styrker slimhinnene. Akupunktur påvirker også kroppens egenproduksjon av blant annet endorfiner og kortisol, som kan gi smertestillende og betennelsesdempende effekt.

Ved akutte betennelser vil en ofte merke rask bedring med akupunktur, da ofte mindre smerter/trykk i ansiktet/bihulene og mindre tetthet. Behandlingen kan være effektiv ved både akutte og kroniske betennelser. En bihulebetennelse regnes som kronisk når den har vart over 3 måneder til tross for behandling.

Andre gode tips til å lindre symptomer og øke passasjen i bihulene er :
– Ta det med ro og få i seg mye væske.
– Skylle nese med saltvann.
– Ligge høyt med hodet når en sover.
– Slimhinneavsvellende nesespray som en får kjøpt uten resept kan hjelpe på smerter og øke drenasje, må ikke brukes over 7-10 dager sammenhengende.
Kilder:

http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/ore-nese-hals/bihulebetennelse-akutt-3441.html?page=5

Bestill time Online