Daglig er pasienter med ryggsmerter innom kiropraktorkontoret og daglig opplever jeg at mange vil ha henvisning til MR eller røntgen:

«Jeg tror MR eller røntgen er lurt. Jeg har jo så vondt. Kanskje det er prolaps? Uansett kan vi jo da se årsaken til smertene!»

Er det virkelig så enkelt? Kan billeddiagnostikk fortelle oss årsaken(e) til smerter?

Patologiske funn og smerter henger ikke sammen

Det enkle svaret er nei. La meg forklare:
Tidligere trodde man at det var samsvar mellom smerter og patologiske funn på for eksempel røntgen. Idag vet vi følgende:
  1. Det er liten sammenheng mellom skadeomfang og subjektiv smerteopplevelse. (1) Et enkelt eksempel på dette er hvor vondt vi menn har med 37,9 i feber – populært kalt «man-flu» og forskjellen til kvinnen som løper på jobb med febertemperaturer vi menn hadde vært døden nær av.
  2.  Sannsynligvis har du som leser dette et eller flere «patologiske funn» på billeddiagnostikk, men allikevel har du ikke vondt. Tabellen under viser sammenhengen mellom patologiske funn på billeddiagnostikk i en befolkning uten smerter (2) Her ser vi at om du er 40 år er det 33% sjanse for at du har en prolaps, allikevel har jo ikke 33% av alle 40 åringer kraftige ryggsmerter?.
Ryggsmerter

Ryggsmerter

 

 

 

 

 

 

 

Du kan lese hele dette innlegget på bloggen vår: http://klinikklibra.blogspot.no/2016/02/ryggsmerter-da-ma-du-ha-mr-eller-rntgen.html

Bestill time Online