Røyking er den viktigste enkelt årsaken til kreft – det er minst 40 ulike kreftfremkallende stoffer i tobakksrøyk. All røyking medfører helserisiko, og man er utsatt for å få hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og ulike typer kreftformer.

Mange er redde for å legge på seg i forbindelse med røykeslutt.  Vi kjenner ikke helt til mekanismen for vektøkning ved røykeslutt, men man mener at 2-4 kg økning kan skyldes en endring i stoffskiftet, sier Odd Magne Fjeldstad, lege i spesialisering i feltet lungemedisin. Utover dette er som oftest årsaken at kaloriinntaket er høyere enn forbruket. Mange opplever at de vil erstatte røyken med noe, da ofte kaloriholdig mat og drikke uten at en øker det totale aktivitetsnivået.

Vår klinisk ernæringsfysiolog Cesilie Mikalsen ble intervjuet av lommelegen og hun forteller at ved røykeslutt vil forbrenningen gå litt ned, og apetitten vil øke, noe som fører til at mange kompenserer med å spise mer. Omkring 85 prosent går litt opp i vekt. Noen vil kjede seg, og savne noe å holde i hånda. Da er det lett å ty til usunne ting som sjokolade, snacks og brus.

  • Vær bevisst på valgene dine
  • Spis sunt og variert
  • Det kan hjelpe å spise regelmessig – ikke hopp over måltider
  • Spis frukt, bær og grønnsaker mellom måltidene. Har du oppskåret frukt og grønt lett tilgjengelig, vil det være lettere å ta sunne valg. En gulerot er kanskje kjedelig, men det er mye bedre enn å kaste i seg søtsaker. Vær bevisst, så unngår du å rase opp i vekt, råder Mikalsen.
  • Det er også viktig å få i seg nok vann – et par slurker vann eller Farris demper røyksuget
  • En god kopp frukt-te kan dempe søt suget
  • Kom deg ut og vær aktiv, 30-60 minutter aktivitet hver dag
Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog

 

 

For hele artikkelen: http://www.lommelegen.no/artikkel/hvordan-unng%C3%A5-vekt%C3%B8kning-ved-r%C3%B8ykeslutt

 

 

Bestill time Online