Stadig flere barn og unge må behandles for muskel- og skjelettplager etter overdreven bruk av nettbrett, smarttelefon og pc. Dette er ubehag og lidelser som før var forbeholdt voksne.

Mange begynner å bruke nettbrett og smarttelefon allerede fra de er drøyt ett år gammel. Hvis de blir sittende og se ned i fanget flere timer til dagen, dannes grunnlag for rygg- og nakkeplager som de kanskje drar med seg resten av livet, advarer vår kiropraktor Camilla Bjørnsen Tjensvoll.

Enkle tiltak/endringer kan gjøres for å forhindre dårlige sittestillinger og overbelastning. Det er bedre å ligge på magen å se på ipad enn å sitte på rumpen med en fremoverlent holdning. Enda bedre er det å sitte på en stol med ipad i samme høyde som øynene, bruk stativ eller Klinikk Librabokholder. For de største barna kan en bruke en pilates ball som stol. Ingen stilling er gunstig over tid så det er viktig med variasjon.

Helsedirektoratet anbefaler barn å være i aktivitet minst 60 minutter daglig. Blant 15-åringer er det bare 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene som klarer det, viser en kartlegging fra 2012. Den økende inaktiviteten blant barn og ungdom bekymrer Bjørnsen Tjensvoll.

 

For å lese hele artikkelen i Stavanger Aftenblad: http://www.aftenbladet.no/sport/sprek/Femaringer-behandles-for-nettbrettplager-3833769.html

 

Bestill time Online