Klinisk Ernæringsfysiolog i Stavanger
En klinisk ernæringsfysiolog jobber med kosthold og forskjellige sykdommer/lidelser. En autorisert klinisk ernæringsfysiolog (medlem av Kliniske Ernæringsfysiologers Forening tilknyttet Forskerforbundet) har minst 5 års universitetsutdannelse fra godkjente læresteder. En autorisert klinisk ernæringsfysiolog, har en autorisasjon på samme måte som leger og sykepleier, og er derfor den eneste ernærings-terapeuten som har en offentlig godkjennelse og dermed kan arbeide med kosthold og sykdommer. Vår representant er den eneste som jobber privat i regionen.
Hva behandler en klinisk ernæringsfysiolog?
- Mage- og tarmlidelser som bla. ulcerøs kolitt, morbus crohn, cøliaki, irritabel tarm
- Allergi og intoleranse
- Type 1 og 2 diabetes
- Hjerte- og karproblematikk som bla. høyt blodtrykk, høyt kolesterol
- Spiseforstyrrelser
- Overvekt
- Undervekt
- Nyreproblematikk
- Leverproblematikk
- Gravide
- Barn og unge
- Eldre
- Idrettsernæring
- Vitamin- og mineralmangel
- Generelt sunt kosthold
Den kliniske ernæringsfysiologen behandler de ernæringsmessige problemstillingene hos pasienter i alle aldre, friske og syke. Det tas utgangspunkt i hvordan ernæringen kan optimaliseres hos en pasient i forhold til ens sykdom og helse.
I behandlingen av den enkelte pasient legges det vekt på å se pasienten i et helhetsperspektiv etter en totalvurdering. Tverrfaglig samarbeid kan være nyttig.
Hva skjer hos en klinisk ernæringsfysiolog?
- Gjennomgang av pasientens problemstilling relatert til helse og ernæring. Tar evt. vekt, fettprosent osv.
- Kostanamnese, hvor man gjennomgår det pasienten spiser og drikker til daglig, samt evt. tilskudd. Dette for å vurdere pasientens energiinntak, fordelingen av næringsstoffene, samt inntaket av vitaminer, mineraler og antioksidanter.
- Råd og veiledning utfra pasientens problemstilling og kostanamnese.
Ved første konsultasjon lages det en avtale mellom pasienten og den kliniske ernæringsfysiologen om hva pasienten skal gjøre av endringer i kostholdet og det settes mål frem til neste konsultasjon. Pasienten får utdelt nødvendig informasjon.
Her kan du lese mer om ernæring
